Piyasalara Bakış

Piyasalara Bakış

Mayıs’26

Orta Doğu’daki savaş ortamında iki aydan fazla bir süre geride kalırken, görüşmelerde henüz somut bir sonuç alınamadı. Hürmüz Boğazı üzerinde ABD’nin deniz ablukası sürerken, ABD Başkanı Trump’ın bu durumun nükleer anlaşma sağlanana kadar devam edeceğini belirtmesiyle Brent petrol nisan ayını 110 doların üzerinde tamamladı. Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir küresel enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri canlandırırken, küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler mevcut. Küresel merkez bankaları da riskler karşısında bekle-gör pozisyonuna geçmiş durumda. Nisan ayında jeopolitik gelişmelerin yarattığı belirsizliğe dikkat çekilerek başta Fed olmak üzere ECB, BoE ve BoJ’un politika faizinde değişikliğe gitmediğini gözlemledik.

Benzer şekilde, TCMB Nisan ayındaki Para Politika Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonun ana eğiliminin nisan ayında bir miktar yükseleceğine işaret etti ve politika faizinde değişikliğe gitmedi. TCMB’nin yönlendirmesine paralel, Nisan’da aylık TÜFE enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle %4,18 artış kaydederek beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşti. Böylece, yıllık TÜFE önceki ay bulunduğu %30,87’den %32,37’ye yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyonda da sınırlı bozulma eğilimi devam etti. Önümüzdeki dönemde enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler devam etmekle birlikte, TCMB’nin 14 Mayıs’ta gerçekleştireceği enflasyon raporu toplantısı enflasyon ve faiz patikasına ilişkin vereceği mesajlar açısından önemli olacak.

DÖVİZ

Dolar endeksinde sınırlı geri çekilme

Nisan ayına 99,9 seviyesinde başlayan Dolar Endeksi, ateşkes görüşmelerinin yarattığı görece pozitif havanın desteğiyle ayı 98,1 seviyesine gerileyerek tamamladı.

TL, nisan ayında da reel bazda değer kazandı

Yılın ilk çeyreğinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kurundaki yükseliş nisan ayında da devam etti. Kur sepetinin aylık %2,2 yükseliş kaydettiği ayda, enflasyonun aylık %4,18 gerçekleşmesiyle TL’de reel değerlenme eğilimi sürdü.

FAİZ

Enflasyonist riskler ile ABD tahvil eğrisi yukarı kaymaya devam etti

Yüksek seyreden petrol fiyatları küresel enflasyon görünümüne ilişkin endişeleri canlandırırken, merkez bankalarından faiz indirim fiyatlamaları yerini faiz artırım beklentilerine bıraktı. Bu ortam reel faizleri ve dolayısıyla ABD tahvil faizlerini yukarı itti. 2 yıllık ve 10 yıllık Amerikan tahvil faizleri, nisan ayını sırasıyla %3,87 ve %4,37 seviyelerine yükselerek tamamladı. 

Enflasyonist endişeler, uzun vadeli TL tahvil eğrisine satış getirdi

Dezenflasyon eğiliminin sekteye uğraması ve TCMB’nin faiz indirim sürecinin yılın ikinci yarısına ötelenmesi uzun vadede TL tahvil faizinde satış baskısı getirdi. 10 yıllık tahvil faizi nisan ayında 35 baz puan artışla %33,89 seviyesine yükseldi.

HİSSE

Fed’den faiz indirimleri silinirken, ABD borsalarında risk iştahı yüksek

Jeopolitik tarafta ateşkes umutlarının sürmesi ve teknoloji şirketlerinin olumlu bilanço açıklamalarının desteğiyle S&P500 endeksi ve Nasdaq endeksi, nisan ayını sırasıyla %10 ve %15 yükselişle tamamladı. Fed beklentilere paralel nisan toplantısında faizlerde değişikliğe gitmezken, faiz indirim beklentileri bu yıl için fiyatlamalardan çıkmış durumda. Avrupa Merkez Bankası’ndan da bu yıl için 50 baz puandan fazla faiz artırımı fiyatlanıyor.

Borsa İstanbul, nisan ayında toparlandı

Savaşın etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği mart ayında %7 düşüş kaydeden BIST100, nisan ayında kayıplarını telafi ederek %13 yükseldi.

ALTIN

Ons altında düşüş sürüyor

Jeopolitik belirsizliklerin sürmesine rağmen, küresel çapta likiditenin önemini koruması, merkez bankalarından faiz indirim beklentilerinin silinmesi ve merkez bankalarının eskisi kadar altına talep göstermemesi ile ons altın fiyatı nisan ayında da düştü.

SOSYAL MEDYADA BİZ

Sabancı
Yukarı