Ülkemizde toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmak ve toplumda oluşan yaşlılık özelinde negatif algıyı pozitife çevirmek hedefiyle, 2019 yılında “Dolu Dolu Yaşa” mottosuyla Her Yaşta kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik.
Türkiye Nüfusu Hızla Yaşlanıyor
Türkiye, çok uzun yıllar genç nüfusuyla tanınıyordu. Ancak giderek daha hızlı bir şekilde yaşlanan toplumlar arasına katıldı. Türkiye’de yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı 2023'te yüzde 10,2'ye çıkarak BM kriterlerine göre ‘yaşlanmakta olan ülke’ statüsünde yer almaya başladı.
Artan yaşlı nüfus ve yükselen refah beklentileri, ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerinin finansal sürdürülebilirliğini de risk altına sokmaya başladı. Bu nedenle yaş alma konusunda bilinç oluşturulması, yaşlanan nüfusa bireysel ve toplumsal hazırlık geleceğin en önemli gündemleri arasında yer alıyor. Yaşlanma alanında sivil toplum, sosyal politika, yerel yönetim, ekonomi ve sağlık alanlarında çalışmaların geliştirilmesi, yaşlı bireylerin kente, sosyal hayata, eğitime ve istihdama katılımlarının desteklenmesi gerekiyor. Ekonomimizin, hukuk ve sosyal güvenlik sistemlerimizin, kentlerimizin ve en önemlisi vatandaşlarımızın yaşlanma sürecine hazırlığı önceliklendirilmeli.
Türkiye’nin Yaşlanma Konulu İlk ve Tek KSS Projesi: Her Yaşta
Türkiye için bir yaşlanma gündemi belirleyebilecek ulusal düzeyde bir araştırmaya duyulan ihtiyacı gidermek amacıyla, Türkiye temsili ilk yaşlılık araştırması olan “Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri Araştırması”nı gerçekleştirdik ve sonuçlarını 2019 yılında kamuoyuna duyurduk. Bu araştırmadan üretilen ve uzmanlardan elde edilen bilgileri, kitap haline getirip akademik ve toplumsal alanda yapılacak çalışmalarda bir rehber olması amacıyla ilgili paydaşlarla paylaştık.
“Türkiye’de Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri” araştırmasının sonuçlarını incelemek için tıklayın.
Türkiye’de Orta Yaş Grubu Yaşlanmaya Hazır Değil
Projemizin başında gerçekleştirdiğimiz Türkiye temsili ilk yaşlılık araştırmamızın ardından literatüre yeni bir katkı sunmak amacıyla, “Her Yaşta” projemizin 5. yılında yeni bir araştırma ile konuyu tekrar gündeme getirdik. Bu sefer orta yaşın yaşlılık algı ve hazırlığını tespit etmek için “Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?' araştırmasını gerçekleştirdik ve sonuçları 2024 yılında kamuoyona duyurduk. İlgili paydaşlarla paylaştık.
“Türkiye Nasıl Yaşlanıyor?” araştırmasının sonuçlarını incelemek için tıklayın.
www.heryasta.org ve sosyal medya iletişimi
Yaşlanmaya hazırlık konusunda toplumu bilinçlendirmek ve pozitif yaş algısını güçlendirmek hedefiyle www.heryasta.org sitesini ve sosyal medya hesaplarını hayata geçirdik. Projenin başından bu yana bireylerin farkındalığını artıran, aktif, sağlıklı ve sosyal bir yaşlılık dönemine yönelik onları teşvik eden içerikler paylaşıyoruz. Sağlık, kültür, seyahat, hobi, finans ve sosyal konularda içerikler ve ilham veren hayat hikâyeleriyle dolu dolu yaşama rehberi www.heryasta.org’u ziyaret edebilirsiniz.
Her Yaşta’yı @heryasta.org’tan, Instagram hesabından ve Her Yaşta facebook sayfasından takip edebilirsiniz.
Eğitim ve Çalıştaylar
Yaşlanma alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımıyla bir paydaş çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayda yaşlanmaya hazırlık ve yaşlanan nüfus konularında 4 kritik maddenin önemine dikkat çekildi.
AgeSA çalışanlarına ve iş ortaklarına yönelik Yaş Ayrımcılığı konusunda 3 eğitim düzenledik ve 750 kişiye eriştik. Sosyal Medyada canlı yayında söyleşi yaparak yaklaşık 6.000 kişiye yaş ayrımcılığını anlattık.
Şirket içinde çalıştaylar ve gönüllülük çalışmalarıyla çalışana ve müşteriye dokunan süreçlerimizi yaş dostu hale getirmek için çalışmalar gerçekleştirdik.
Yaş Ayrımcılığı Farkındalık Kampanyası
2020 yılında özellikle pandemi döneminde tırmanışa geçtiğini gözlemlediğimiz yaş ayrımcılığına dikkat çekmek amacıyla “Yaşı Yok” iletişim kampanyasını hayata geçirdik. “Yaşı Yok” kampanyasıyla “Çocuk aklı işte”, “gençlerin aklı bir karış havada”, “ununu elemiş, eleğini asmış” ve “bir ayağı çukurda” gibi dilimize yerleşmiş deyim ve atasözleriyle neredeyse herkesin maruz kaldığı yaş ayrımcılığına dikkat çekerek, insanların yapabileceklerinin yaşla sınırlı olmadığı mesajını verdik.
Videoyu izlemek için tıklayın.
“Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” Kitabı
AgeSA olarak orta yaştan itibaren yaşlılık dönemine hazırlanmaya, yaşlanma döneminde ise dolu dolu yaşamaya destek olacak içeriklerden oluşan “Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabını satışa sunduk.
6 bölümden oluşan kitap, her bir başlık altında yaş alma sanatına farklı bir açıdan yaklaşıyor. Bu bölümler: Yaş Nedir, Türkiye’de Yaş Almak, Dünyada Yaş Almak, Başarılı Yaşlanmak, Dolu Dolu Yaşa ve Her Yaşta Öneriler.
Sunay Akın, Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Klinik Psikolog Beyhan Budak ve Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın da tavsiyelerinin yer aldığı Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa kitabına, tüm kitapçılardan ve online kitap satış noktalarından ulaşılabiliyor. Kitabın gelirini ise Türk Geriatri Derneği’ne bağışlıyoruz.
“Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa” kitabı Storytel üzerinden sesli olarak da dinlenebiliyor. Oyuncu Sezin Akbaşoğulları’nın seslendirdiği kitap akıcı bir dinleme deneyimi sunuyor.
Kitabı dinlemek için tıklayın.
Her Yaşta Podcast Serisi
“Her Yaşta Projesi” kapsamında hayatı dolu dolu yaşayanların yer aldığı “Her Yaşta” 6 bölümlük podcast serisi hayata geçirdik. Spotify, Google ve Apple podcasts üzerinden dinlenebilen ve moderatörlüğünü Ali İhsan Varol’un üstlendiği Her Yaşta podcast serisine Yazar, çizer Emrah Ablak çiftçi, yazar, yönetmen Ümmiye Koçak, düşünür ve yazar Yalın Alpay, oyuncu Tülin Özen ile Merdivenaltı Terapi podcast serisi ile tanınan Deniz Dülgeroğlu konuk oldu.
Spotify'dan hemen dinlemek için tıklayın.
Apple Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.
Google Podcasts'ten hemen dinlemek için tıklayın.
“Yaşıma Başıma Bakmadan” Dizi Sponsorluğu
İleri yaşlarında tutkularının peşinden giderek hayatı ilham verici bir şekilde yaşamaya devam edenlerin hikâyelerini, GAİN iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz program serisi “Yaşıma Başıma Bakmadan”da anlatılıyoruz. 8 bölümden oluşan seride, ülke geçmişini ve hafızasını bir hazine gibi zihinlerinde taşıyan ve yaşam biçimleriyle gençlere adeta örnek olan 10 farklı kişinin yaşamlarına dair anlattıklarını izleyiciyle buluşturuyoruz.
Bölümleri izlemek için tıklayın.
“Her Yaşta Yollarda” Sponsorluğu
Her yolculuk bir hayalle başlar, yeni hikayeler yazmanın “Yaşı Yok” diyoruz ve herkese istedikleri her şeyi, istedikleri yaşta yapabildiklerini canlı olarak göstermeyi ve yaşlanmayla ilgili tabuları yıkmayı amaçlıyoruz. Yaşın hayallerin önünde bir engel olmadığı inancıyla 81 yaşındaki baba Neptün Bozkır ve 51 yaşındaki oğlu Cenk Bozkır’ın Türkiye’den Sicilya’ya uzanan motosiklet seyahatlerine destek olduk.
14 gün süren Sicilya turunu baba – oğuldan dinlemek için tıklayın.
Her Yaşta “Pandemi Yardım Projesi” (2021)
Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa’da toplam 7 belediye ile işbirliği yaparak 60 yaş üstü 2300 kişinin 1 aylık gıda, hijyen ve sağlık giderlerini karşıladık. Ayrıca hayata geçirdiğimiz Psikososyal Destek Hattı ile gerontolog ve psikologlardan oluşan bir ekip 750 yaşlı vatandaşa ulaşarak pandemide artan yalnızlık ve endişe gibi duygularını azaltmaya yönelik telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Kızılay Korona Dayanışma Projesi Kampanyasına Destek (2020)
Türk Kızılay Korona Dayanışma Projesine bağışta bulunarak 65 yaş ve üzere 3.000 vatandaşın 1 aylık temel gıda ihtiyacını karşıladık.
Her Yaşta Fonu (2021- ….)
2021 yılı itibarıyla Sivil Toplum için Destek Vakfı iş birliğiyle, “Her Yaşta Fonu”nu oluşturduk. Yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla kadın, sağlık, eğitim gibi bu alanı çevreleyen konularda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını ve projelerini desteklemek amacıyla kurduğumuz “Her Yaşta Fonu” kapsamında 2021 yılından itibaren 4 dönem boyunca 7 sivil toplum kuruluşuna ve 12 projeye toplam 2,750 milyon TL hibe desteği sağladık. Her Yaşta Fonu kapsamında her yıl yeni başvurular alarak yaşlılık ve yaşlanma alanındaki sivil toplum projelerini desteklemeyi hedefliyoruz.
2021- 2022 Dönemi Projeleri
Proje Hedefi: Proje ile izole olmuş ve toplumun geri kalan birçok kesimine göre dezavantajlı bir grup olan 65+ bireylerin üniversite öğrencilerine hikâyelerini anlatarak yaşamlarını gözden geçirmeleri, anlamlı bir bütünlük hissine ulaşmaları ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin artması. Proje çıktısı 40 hikâyenin “izbirakiyoruz.com” internet sitesine yüklenmesi.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 1.645
Proje Hedefi: Demanstan en çok etkilenen yaşlı bireylerin gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşam kalitelerini artıracak etkin çözümleri ve uygulamaları hayata geçirebilmelerine destek olmak. 4’ü teorik, 4’ü pratik olmak üzere 8 modüllü bir eğitim programı geliştirmek.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 127
Proje Hedefi: Yaşlılara yönelik şiddet, istismar, ihmal, ihlal ve ayrımcılıkların izlenmesi ve raporlanması. Elde edilen vakaların şehir, ihlal türü, toplumsal cinsiyet, yaş ve toplumsal sınıf bağlamında analiz edilmesi. Vakalara dair istatistiksel raporların her ay düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılması.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 712
Proje Hedefi: Yaş dostu çevrelerin ve hizmetlerin nasıl oluşturulabileceği konusunda bilgilendirici ve yaratıcı eğitimleri içeren, açık erişim, çevrimiçi katılımlı bir öğrenme sağlamak. Hak temelli hizmetlerin ve yaş dostu mekânların nasıl oluşturulabileceği hakkında katılımcılara donanım, bilgi ve deneyim kazandırmak.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 45
Proje Hedefi: Alzheimer veya diğer demans türlerinden birinin tanısını almış kişiler ve ailelerinin karşılaştıkları zorlukları tanımlamak ve bunlar hakkında farkındalık yaratmak. Aile üyeleri de dahil olmak üzere fiziksel veya sağlık sorunlarına dayalı ayrımcılığı önleyerek bu hastalıktan muzdarip kişi ve ailelerin yaşam kalitesini artırmak.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 20
2022-2023 Projeleri
Proje Hedefi: Yaşlı bireylere yönelik sosyal ve psikososyal hizmetlere dair ihtiyaç analizi ve hizmet haritalandırma çalışması yapılarak yaşlılara yönelik servislerin geliştirilmesine katkı vermek.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 50
Proje Hedefi: Yaşlı yakınlarının bakımından sorumlu aile bireylerinin iyi oluşlarını artırmaya yönelik psikososyal destek programı oluşturarak hem yaşlı bireylerin hem de bakım veren yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 50
Proje Hedefi: Türkiye’de yaş sebebi ile işitme kaybı başlayan 65 yaş üstü kişilerin sonradan deneyimledikleri işitme kaybı sebebiyle yaşadığı sorunları diyalog ile anlamak, kamuoyu ve alanda görünür kılmak ve çözüm için işbirliğini teşvik etmek amacıyla çalıştaylar ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirmek.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 200
2023 - 2024 Dönemi Projeleri
Proje Hedefi: Deprem bölgesinde 65 yaş üştü kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan güçlenmelerini desteklemek amacıyla bir dizi etkinlik ve eğitim düzenlemek. Kadınların sosyo ekonomik, kültürel ve hukuki kapasitelerini artırmak. Teknoloji eğitimleri ve öz bakım hizmetleri sağlamak.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 200
Proje Hedefi: İşitme kaybı yaşayan bireylerin ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm üretmek amacıyla Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki 23 çadır ve konteyner kente saha ziyaretleri gerçekleştirmek.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 200
Proje Hedefi: Alzheimer hastalarının ihtiyaçlarını belirlemek ve bu hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla Adana, İskenderun ve Hatay bölgelerinde kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmek. Adana ve İskenderun’da sağlık ekipleri oluşturmak ve yerel sağlık birimleriyle iş birliği içinde düzenlenen eğitimlerde, Alzheimer hastalığının tanı kriterleri, erken teşhis ve kriz yönetimini ele almak.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 317
Proje Hedefi: "Destek verene destek" anlayışı ile yaşlılara hizmet götüren sosyal hizmet profesyonellerini yüz yüze eğitimlerle desteklemek. Çalışanlarının yaşlılık dönemi ile ilgili algılarının pozitif yönde değişmesini sağlamak. Yaşlıların bio-psiko-sosyal ihtiyaçlarını belirlemek.
Toplam ulaşılan kişi sayısı: 1153
2024-2025 Dönemi Projeleri
Proje Hedefi: Adana, Bursa, Denizli, Kayseri ve İstanbul şubelerinde yürütülecek Alz-Tag Projesi ile alzheimer hastaları ve ailelerinin riskleri analiz etmek ve önleyici stratejiler geliştirmek. Risk analizi ve güvenlik konularında desteğe ihtiyaç duyan ailelere altı ay boyunca mentörlük hizmeti sunmak.
Proje 2025 Temmuz’a kadar devam edecek.
Felis Ödülleri - Özel Hedef Kitleler İçin Sosyal Sorumluluk Felis Ödülü
Felis Ödülleri - Her Yaşta Dolu Dolu Yaşa Kitabı - Pr Amaçlı Yayınlar - Başarı Ödülü
Smart-ı Awards - Sosyal Sorumluluk Ödülü
Prida Başarı Ödülü - Konu ve Gündem Yönetimi