Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından, 4-5 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul Wyndam Grand Otel'de düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'nde verilen "TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri" sahiplerini buldu. AvivaSA, "En Büyük Portföy Değerli Emeklilik Fonu Kurucusu" ödülüne layık görüldü. Etkinliğin ilk günü gerçekleştirilen törende, AvivaSA adına ödülü, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan alan AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş etkinliğin ikinci günü gerçekleşen "Bireysel Emeklilik Sistemi-Geleceğe Yatırım" paneline de konuşmacı olarak katıldı.
Geçtiğimiz ay sonu, Aviva'nın, Deloitte işbirliğiyle, Türkiye dahil Avrupa'nın 9 ülkesinde gerçekleştirdiği "Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı" araştırmasının sonuçlarını açıklayarak sektör gündemini belirleyen AvivaSA; şimdi de, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde verilen "TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri"nde, "En Büyük Portföy Değerli Emeklilik Fonu Kurucusu" ödülüne layık görüldü.
AvivaSA adına ödülü, bizzat Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan alan AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş; ödül almış olmaktan büyük onur duyduklarını belirterek, "Bu ödül, hem ödülü veren TSPB'nin saygınlığı ve hem de sektör liderliğimizi bir kez daha tescil etmesi anlamında bizim için önemli." dedi.
Emeklilik Gözetim Merkezi'nin son verilerine göre, BES fon büyüklüğünde devlet katkısı dahil toplam 11,3 milyar TL'ye ulaşan ve katılımcı sayısında ise 860 bin kişiyi aşan AvivaSA, fon büyüklüğünde sektör liderliğini sürdürüyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi-Geleceğe Yatırım Paneli
İş Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Tevfik Eraslan moderatörlüğünde, kongrenin ikinci günü düzenlenen ve T.C. Başbakanlık Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz, AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş, Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş.Genel Müdürü Cemal Onaran, Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uğur Erkan ve Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş.Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Öner'in katıldığı panelde; Türkiye'de Bireysel emeklilik sistemi, yeni yılla başlayacak Otomatik Katılım uygulaması ve geleceğe yatırım konuları konuşuldu.
Paneldeki konuşmasında, bireysel emeklilik sistemi kurulduğundan bu yana geçen 13 yılda, 6,5 milyona yakın bireyin sisteme dahil olarak, 7,5 milyonun üzerinde BES sözleşmesi yapıldığını vurgulayan AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş, sözlerine şöyle devam etti: "Fon büyüklüğünde ise 58 milyara yaklaşıldı. Sistem 40 bin kişiyi emekli etti. BES çok başarılı bir grafikte büyümeye, gelişmeye devam ediyor. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda daha yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var. 2003 yılında yola çıktığımızda sektör hedefini 30-45 milyar TL (kötümser/iyimser senaryo) olarak öngörmüştü. Bugün bu hedefin çok üzerine çıktığımızı mutlulukla görüyoruz. 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL'nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün beklediği birtakım gelişmelerin de gerçekleşmesiyle 2023 hedeflerinde BES'e ayrılan payın büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz."
Otomatik Katılım
1 Ocak 2017 ile birlikte devreye girecek Otomatik Katılım konusunda ise, dünyada örneği olmayan %25 oranındaki devlet katkısına dikkat çeken Kurdaş; "Bu oran, var olan BES sözleşmelerinde olduğu gibi, Otomatik Katılım sözleşmelerinde de uygulanacaktır. Ayrıca, Otomatik Katılım sözleşmelerine, sisteme girişte bir defaya mahsus 1.000 TL ek devlet katkısı verilecektir. Emeklilik hakkının kullanılması halinde ise, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikimin %5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. Otomatik katılım ile 45 yaş altında, kamu ve özel sektörde çalışan ya da çalışmaya başlayacak kişilerin otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dâhil edilecektir. Bireysel Emeklilik Sisteminde ise, 18 yaşını doldurmuş bireyler sisteme dahil olabilmektedir. Her iki sistemden de yararlanacak kişiler olacak ama devlet katkısı her iki sistemde de ayrı ayrı olacağı için 2 sistemin birbirine rakip olmayacağını düşünüyoruz." dedi.
İşveren Katkısı
Otomatik Katılım'ın işveren katkısı olmayışına da değinen Meral Eredenk Kurdaş, "Bu sistem; ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya gibi birçok ülkede uygulanıyor. Dünya örneklerinde bireysel emeklilikte otomatik katılım sisteminde devlet katkısının yanı sıra kurum katkısı da var. Bu ülkelerde sistemde kalış oranı da daha yüksek oluyor. Sistemin ideali için bizim isteğimiz kurum katkısının da devreye girmesiydi. Böylece, iki kat bir birikim olacaktı. Ancak bu şekliyle başlaması da tasarrufları artırmak açısından çok önemli bir adım." dedi.
Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı
Geçtiğimiz ay sonu, Aviva'nın, Deloitte işbirliğiyle, Türkiye dahil, Avrupa'nın seçilmiş 9 ülkesinde gerçekleştirdiği "Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı" araştırmasının sonuçlarına da değinen Kurdaş şunları söyledi: "Avrupa'nın emeklilik dönemi tasarruf açığı 2 trilyon Euro olarak tespit edildi. Türkiye'ye bakıldığında tasarruf açığı tutarı 125,2 milyar Euro, bu da kişi başı yıllık 3200 Euro, aylık ise 266 Euro'ya denk geliyor. Açık ülkelerin yıllık GSYH'si ile karşılaştırıldığında Türkiye yüzde 19 ile açık oranı en fazla olan ülke. Türkiye'yi İspanya (%17) ve Almanya (%15) takip ediyor. 2010 yılından bu yana Türkiye'nin açığında 34 milyar Euro artış var. Bu açığın kapanmasına en fazla katkı sağlayacak çözümlerden biri de Otomatik Katılım'dır. Otomatik katılımın hayata geçmesi ile birlikte sisteme kademeli olarak 13 milyon kişinin katılması bekleniyor. Bu uygulamayla, 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması öngörülüyor."